Incalzirea prin pardoseala, este o forma extrem de eficienta de incalzire a spatiului, caldura fiind generata prin elemente electrice sau hidraulice integrate sub suprafata podelei. Elementele de incalzire sunt, de obicei fixate pe panouri de izolare pe planseu iar stratul de sapa este instalat pe pelementele de incalzire inantea finisarii finale a podelei.
Pe langa faptul ca serveste ca suprafata plana pentru stratul final de finisare al podelei, o sapa de calitate are si un rol important in conducerea caldurii intr’un mod uniform pe toata suprafata podelei, fara a produce puncte firbinti sau reci. O sapa de calitate, instalata la o adancime ideala ajuta la conservarea caldurii pe perioade mai lungi de timp, reducand consumul de energie al sursei si imbunatind eficienta energetica a sistemului de incalzire din pardoseala.
O gama larga de optiuni de nivelare sunt disponibile acum pentru sistemele de incalzire in pardoseala:
- Sapa traditionala din nisil si ciment: nisip si ciment amestecat in raport de 1:3-5 aplicat in general la o adancime de 75mm sub forma de sapa semi uscata.
- Sapa cu uscare rapida: Acestea sunt sape imbunatatite pentru un timp redus de uscare. Aceste sape au cel mai bun randament cand sunt aplicate folosind mixere cu actiune fortata, precum pompele de sapa sau mixerele de sapa autonivelanta.
- Sapa din anhidrit cu curgere libera: Acestea sunt sape lichide pe baza de gips, care pot fi aplicate la adancimi reduse in comparatie cu sapele traditionale. Ideale pentru nivelare pe zone intinse. Deficitul acestora consta in faptul ca nu sunt potrivite pentru zonele umede si nu sunt in general compatibile cu adezivi pe baza de ciment. Suprafata necesita de obicei slefuire si grunduire inainte ca stratul final de legatura sa poata fi aplicat.
In timp ce sapa traditionala cu nisip si ciment reprezinta alegerea economica pentru arii mici, sapele de anhidrit cu curgere libera sunt potrivite pentru suprafete mari deoarece pot fi turnate mai usor. Cu toate acestea, in general aceste sape necesita o perioada mai mare de asteptare deoarece este foarte importanta asigurarea unei urscari optime a sapei inainte de aplicarea finisajului final al podelei.
Sapele cu uscare rapida sunt preferabile, datorita timpului scazut necesar pentru uscare. Multe sape cu uscare rapida permit trafic pietonal inca de la 12 ore de la turnare si faciliteaza aplicarea timpurie a finisajului final al podelei, astfel permitand sistemului de incalzire a fi utilizat mult mai devreme.
Istoric
Conceptul de incalzire prin pardoseala a fost inspirat de un sitem numit ‘hipocaust’ ce a fost utilizat in constructiile romane timpurii. Cuvantul hipocaust deriva in doua cuvinte grecesti ‘hypo’ (sub) si ‘caust’ (ars), iar acest sistem este documentat ca fiind cea mai veche forma de incalzire prin pardoseala, si utiliza aer cald de la cuptoare pentru incalzirea pardoselii din partea inferioara. Baile si cladirile din Roma antica erau construite de obicei cu spatii goale sub podea pentru a facilita circulatia aerului cald de la cuptoare pentru a incalzi etajele superioare.
O versiune mai apropiata de sistemul actual de incalzire prin pardoseala o reprezinta sistemul de incalzire electric prin podea, care a intrat in voga in anii 1960. Cabluri cu rol de rezistente electrice erau incrustate in beton si foloseau la incalzire in timpul noptii cand energia electrica era mai ieftina. Dar acesst tip de sistem nu a castigat popularitate deoarece prezenta deseori erori tehnice si era destul de costisitor pentru a fi folosit. Insa lucrurile s-au schimbat drastic fata de versiunea rudimentara existenta in anii ’60. Datorita progreselor tehnologice, disponibilitatea unor sisteme mai sofisticate de control si izolatiilor mult mai eficiente actuale, incalzirea prin pardoseala a evoluat, devenind una dintre cele mai eficiente forme de incalzire a unui spatiu. Si odata cu cresterea potentialului de integrare a tehnologiei de captare a energiei solare, sistemele de incalzire prin pardoseala castiga teren in ceea ce priveste eficienta energetica, precum si economie.
Sitemul modern de incalzire prin pardoseala reprezinta o versiune extrem de evoluata si de eficienta a acestui tip de sistem de incalzire a spatiului, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente forme de incalzire disponibile in ziua de azi. Cu toate acestea, avantajul major al sistemului de incalzire prin pardoseala il reprezinta faptul ca apa nu trebuie sa fie incalzita la temperaturi la fel de ridicate ca la un sistem de incalzire traditional prin calorifer. Un alt avantaj al acestui sistem este ca nu produce curenti vectoriali, dar permite caldurii sa se ridice in mod egal, generand o temperatura ambianta siincalzire confortabila.
Nivelare pentru incalzirea prin pardoseala
Elementele de incalzire pentru acest sistem sunt de obicei incastrate intr-un start de sapa, inante de aplicarea stratului final de finisare a pardoselii.
In cazul incalzirii prin pardoseala prin sistem hidraulic, tevile de incalzire sunt de obicei fixate de panouri de izolare pe planseu si sunt dotate cu bariere de umiditate, iar stratul de sapa este aplicat deasupra pentru a asigura o suprafata plana pentru instalarea stratului final de finisare.
Desi sapele traditionale din nisip si ciment sunt, in general, utilizate pentru turnare peste sistemul de incalzire prin pardoseala, acestea pot fi destul de consumatoare de timp, fiind necesara o perioada destul de lunga de timp pentru uscarea suficienta, inantea aplicarii stratului de finisaj al podelei. Cu toate acestea, desi este o optiune evidenta, sistemul de incalzire nu poate fi folosit pentru a accelera procesul de uscare deoarece poate duce la fisurarea sapei.
Sapele cu uscare rapida ajuta la depasirea acestei probleme, avand un timp de uscare mult mai redus decat sapele traditionale permitand in acelasi timp si hidratarea pe deplin a amestecului. Acestea actioneaza pe post de pompe capilare, indepartand excesul de apa retinand restul prin cristalizare, preveind astfel craparea sapei.
Tipurile de sapa turnate peste sitemul de incalzire prin pardoseala sunt:
- Sapa traditionala: ciment si nisip amestecat intr-un raport de 1:3-5 cu apa si amestecate cu fibre PP sau cu alte microfibre pentru a reduce fisurarea.
- Sape cu uscare rapida: acest tip de sape au aditivi amestecati impreuna cu amestecul de nisip si ciment pentru a reduce timpul necesar pentru uscare. Aditivii pot veni adaugati in mixul de sapa sau pot fi adaugati la fata locului in functie de necesitati.
- Sape anhidrit: spre deosebire de celelalte sape, acest tip de sapa este compus dintr-un amestec de sulfat de calciu, nisip si apa si are consistenta lichida. Acest tip de sapa prezinta avantajul ca poate fi turnat rapid pentru a acoperi o arie mai mare. Cu toate acestea dezavantajul consta in faptul ca nu poate fi folosit in zonele umede si are un timp ridicat de uscare.